Această cercetare prezintă un raport complet care urmărește prin toată lumea lanțul de aprovizionare cu patru produse alimentare - carnea de porc, soia, tonul la conservă și bulionul. Cum și de unde ajung ele la tine în farfurie. Ai nevoie să fii informat ca să fii sănătos și să iei deciziile sănătoase și etice pentru familia ta.  Cartea Stăpânii Hranei încearcă să reconstituie procesul care a făcut din hrană o marfă plasată pe piețele internaționale de firme care îi controlează producția, procesarea și comercializarea. Mare parte din sectorul alimentar este de-acum monopolul câtorva grupuri mari, care îi gestionează mecanismele și modalitatea de producție, impunând propriile strategii industriale și definind în ultimă instanță gustul a ceea ce mâncăm. 


42lei 

Aflați mai multe


e-Book disponibil


Unde, cum și de către cine este produsă hrana noastră?

Concentratul de roșii care călătorește din China în Europa pentru ca apoi să ajungă să fie procesat în Africa și să îi deposedeze pe fermierii locali, soia, care colonizează întinderi întregi din Mato Grosso amenințând pădurea amazoniană, ca să hrănească batalioane de porci industriali în China, tonul pescuit în Pacific și vândut pe un dolar sau un euro conserva în Occident sunt doar câteva exemple ale unui sistem alimentar din ce în ce mai puțin atent la echilibrele sociale și de mediu.

Obiectivul cărții de față este de a imortaliza această tendință, ținând cont de fenomenul globalizării care se derulează sub ochii noștri. Însă și de a lansa un avertisment. Pentru că actualul sistem alimentar globalizat nu este sustenabil. Resursele disponibile pe planetă nu sunt suficiente. Astfel, sunt necesare mai multe condiții: schimbarea obiceiurilor, modificarea deprinderilor alimentare și o meditație responsabilă privind absurditatea filierelor lungi de zeci de mii de kilometri și hrana vândută la costuri infime.

Colecție
NOI
Domeniu
Ecologie, Nutriție
Teme
industrie alimentara, corporatie, hrana, nutritie, reportaj, jurnalism
Autor(i)
Stefano Liberti
Ilustrație copertă
Sasha Staicu
Titlu original
I signori del cibo. Viaggio nell'industria alimentare che sta distruggendo il Pianeta
Limba originală
Italiană
Traducător
Elena Marina Loghin
Tip copertă
Necartonat
Nr pagini
238
Anul apariției
2024
ISBN
9786068847191
Dimensiuni (cm)
23 x 16 x 1.5