”Singurii oameni pe care i-am întâlnit fericiți, senini, cu o viziune sigură despre viață erau statui.” Tiziano Terzani În august 1991, Tiziano Terzani începe o călătorie lungă pe fluviul Amur, pentru a observa de aproape situația Uniunii Sovietice în cele mai îndepărtate teritorii asiatice. Vestea loviturii de stat anti-Gorbaciov de la Moscova îl determină să facă, de unul singur, lungul drum de întoarcere până în capitală, care va dura două luni. Cartea sa documentează acest drum și căderea comunismului - ”la cald” - dezvăluind o lume în profundă transformare, plină de contradicții, ce pune sub semnul întrebării valorile pe care a fost clădită. O lume în care statuile regimului totalitar se prăbușesc, o lume năucă și deziluzionată, însă gata să-și creeze noi utopii.


69lei 

Aflați mai multe


Citește primele pagini
O călătorie de 15 000 de km și un povestitor captivant

”Expediția îmi dădea un bun motiv să o iau din loc, să simt din nou acea plăcere unică pe care numai împătimiții de călătorii o înțeleg, (...) acea plăcere incomparabilă pe care o ai când cauți să cunoști personal și să înțelegi!”

Terzani te face părtaș la viața oamenilor obișnuiți, surprinsă în acel moment istoric decisiv, dar și la curentele politice și transformările culturale ale vremii.
Călătoria autorului devine, pentru noi, cititorii, un prilej de a învăța uimitor de multe despre istoria și geografia U.R.S.S. și a republicilor din care aceasta era alcătuită. Iei parte la un curs intensiv de istorie și geografie, pe care-l parcurgi fără efort, privind lumea prin ochii autorului. Călătoria lui Tiziano Terzani, reconstituită cu ajutorul Google Maps
Rana comunismului și drapelul rus 

"E trist să te gândești la toată lumea aceea simplă și onestă care, în cei 70 de ani trecuți, a avut încredere în socialism.”
Bun cunoscător al psihologiei umane, Terzani scoate în evidență lipsa de perspectivă, tristețea și abrutizarea oamenilor din fostele teritorii sovietice. Personalitățile și comportamentele întâlnite în lungul său drum ies în relief pe fundalul unui peisaj sărăcit și dezolant, lăsat în paragină.
Oamenii suferă de o formă de deziluzie colectivă și regretă un proiect în care și-au pus foarte multe speranțe, dar care a eșuat. Devii conștient de atașamentul emoțional al populației față de o promisiune nicicând realizată.

”Acolo unde a fost înfipt drapelul rus, nu va mai fi dat jos niciodată.”

La o lectură atentă, vei recunoaște, în evenimente prezente, urmele momentului istoric relatat de către Tiziano Terzani.
Traversând Asia Centrală și republicile din Caucaz, autorul este martorul ”...exploziei unui naționalism nou și periculos și primelor manifestări de vitalitate ale acelei forțe vechi care este islamul.”

Fotografia autorului, inclusă în carte

 DESPRE AUTOR


Tiziano Terzani - jurnalist și autor italian - îmbină în operele sale ”curiozitatea unui scriitor de călătorii cu o remarcabilă sensibilitate la diferențele culturale.” (Elizabeth Becker, New York Times)
Cărțile sale au fost traduse în treisprezece limbi și sunt considerate exemple clasice de jurnalism literar de cea mai bună calitate, de către critici și public deopotrivă.
A fost prieten cu Ryszard Kapuściński, cu care avea în comun aceeași viziune despre rolul jurnalistului în lume: să informeze cu onestitate, să pună întrebări, să militeze pentru pace.Fotografia autorului, inclusă în carte


Colecție
Fără colecție
Domeniu
Memorii, Reportaje, Călătorii
Teme
istorie contemporană, URSS, călătorii, jurnalism, reportaj, comunism
Limba originală
Italiană
Titlu original
Buonanotte, Signor Lenin
Autor(i)
Tiziano Terzani
Traducător
Elena Marina Loghin
Coperta
Sasha Staicu
Coordonator
Anastasia Staicu
Tip copertă
Necartonat
Dimensiuni (cm)
23 x 17 x 4
Nr pagini
431
Anul apariției
2022
ISBN
9786068847054